El teu blog de Linux en català

Kubuntu 15.04 portarà KDE5 per defecte

Tot i que encara no hem parlat de KDE5 (diguem-li Plasma 5, per ser exactes), este és un dels grans canvis que ens esperen l’any que ve, quan les distribucions GNU/Linux comencen a incloure’l per defecte. S’ha confirmat que Kubuntu l’inclourà per defecte, i ja es poden trobar imatges iso en desenvolupament que podeu provar vosaltres mateixos.

plasma5-escriptori

Per als que vam viure el canvi de KDE3 a KDE4 recordem que l’experiència no va ser 100% bona i, a l’igual que el GNOME3, es va produir una pèrdua important d’usuaris per raons diverses (en el cas del GNOME3 degut als canvis radicals en l’escriptori, en el cas del KDE4 va ser més perquè les primeres versions tenien massa coses a corregir).

Tot i així, KDE Plasma 5 és un canvi important, però possiblement més suau:

  • El canvi més bàsic i important és la utilització de KDE Framework 5 i Qt5, és a dir, la base sobre la qual funciona tot el sistema. Tot els anàlisis conclouen que l’escriptori és molt més ràpid després d’este canvi.
  • Converged Shell és la capa sobre la que funciona l’escriptori i que permet ser adaptada fàcilment, sobretot per a la utilització en dispositius diversos.
  • El menú d’inici (Kickoff) s’ha redissenyat aplicant-li el nou look&feel general que s’està aplicant a l’escriptori
  • L’àrea de notificacions s’ha redissenyat i simplificat, ara mostra menys notificacions i les mostra més transicions més fluïdes
  • La compatibilitat amb pantalles d’alta densitat de píxels (high-DPI) ha estat implementada i moltes parts d’escriptori s’adapten perfectament

Algunes captures

He instal·lat la imatge iso al VirtualBox i he de dir que és possiblemente l’scriptori que més eficientment ha funcionat sota el meu VirtualBox. És fluid, ràpid, agradable… una joia.

Instal·lació de Plasma 5

Tot i que sempre és recomanable esperar-se que les distribucions incloguen els paquets de forma que es puga considerar estable, podeu provar ara Plasma 5, el millor és que mireu esta pàgina on expliquen com instal·lar-ho a diverses distribucions. Pareix que allà on és més fàcil provar-ho és a l’Ubuntu amb un ppa:

sudo apt-add-repository ppa:neon/kf5 sudo apt update sudo apt install project-neon5-session project-neon5-utils project-neon5-konsole

També podeu provar les ISO disponibles, que contenen les darreres versions publicades. Hi ha una ISO basada en Kubuntu i una altra ISO basada en Fedora.

Per últim, no vos perdeu este anàlisi que en Baltasar va fer al KDE Blog (en castellà), allà parla dels punts bons que ha trobat després de provar-lo i també els problemes que s’ha trobat.

 

1 comment

    • Aleix on 3 de novembre de 2014 at 23:53

    Reply

    Hola Pau!
    Primer de tot, sé que no ajuda els titulars, però estem intentant deixar de fer servir la terminologia KDE 5, ja que KDE ara mateix denomina la comunitat, no el producte).

    D’altra banda, neon5 ja no és la manera recomanada de provar el Plasma 5 de KDE, sinó que hi ha disponible uns ppa amb la última versió. És important perquè neon5 acostumava a ser un empaquetat diari que ha passat a la història. Aquí està explicat:
    http://www.kubuntu.org/news/kubuntu-14.10

    Inclou una iso amb Kubuntu 14.10 basat en Plasma 5.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.