El teu blog de Linux en català

Recull de captures del que tenim de l'Ubuntu 11.10 fins ara

Estem realment en l’última etapa de desenvolupament de l’Ubuntu 11.10, amb nom en codi «Oneiric Ocelot». Aquesta versió està sent realment tota una marató de canvis i millores en l’entorn Unity, així com en les aplicacions de l’escriptori que no deixaran ningú indiferent.

Aquest cicle de desenvolupament de l’Ubuntu ha estat molt centrat en la integració del GNOME3 amb l’Ubuntu i l’entorn Unity. El principal objectiu d’aquesta nova versió és continuar amb els objectius aconseguits amb la versió 11.04 així com continuar afinant l’experiència de l’usuari.

Abans de començar a mostrar les captures, és important recordar que:

  • Ubuntu 11.10 encara no està acabada. Continuen havent-hi errors i altres problemes que cal arreglar.
  • El que mostrarem a continuació encara pot canviar (a millor)

Escriptori per defecte de l'Ubuntu 11.04

Ací es poden veure uns quants canvis:

  • El llançador ha passat del cantó esquerre de dalt al dock
  • Els indicadors de sessió han canviat lleugerament
  • Hi ha diverses aplicacions obertes, i podem veure l’efecte «concertina»
  • Ja no hi ha botó de «Aplicacions/Fitxers» al dock

Si fem clic al llançador del menú de l’Ubuntu, veiem el següent:

Aspecte nou del llançador de l'Ubuntu

Aquí veiem el primer gran canvi: el llançador d’aplicacions i navegador de fitxers ara és translúcid i s’han afegit accessos directes a documents, música i altres seccions directament des de la part inferior del llançador. La transparència es basa en el fons d’escriptori que tinguem configurat.

Si anem al llistat d’aplicacions:

Llistat d'aplicacions

Ara tenim diferents opcions de cerca, entre les que cal destacar la cerca per valoració de les aplicacions.

La cerca retorna tipus diferents de contingut

Un altre efecte maco és com es mostra la reproducció de vídeo darrere el llançador. Com podeu veure, es desenfoca:

Efecte de desenfocament darrere del llançador

Si ara executem el gedit, veuríem això (l’espai està increïblement aprofitat):

Gedit a pantalla completa

La idea és traure elements que visualment sobrecarreguen l’escriptori. Com podeu veure, els botons de maximitzar/minimitzar no es mostren a menys que passem el punter per la part superior.

La integració de les aplicacions amb l’escriptori s’aconsegueix també gràcies al disseny dels botons de la barra d’eines. Mireu el thunderbird:

Thunderbird integrat a l'escriptori

Tot i que les icones del gedit no són monochrome, els del Thunderbird sí que ho són. No hi ha plans de canviar les icones a l’Ubuntu 11.10, però és possible que aquest canvi arribe en properes versions:

Icones monochrome al Thunderbird

Aquí tenim Gwibber, amb un bon redisseny:

La nova interfície de Gwibber

I un dels canvis més grans i importants, el Centre de programari de l’Ubuntu:

Centre de programari de l'Ubuntu

També s’han integrat, del GNOME3, el tauler de control i el gestor de fons d’escriptori:

Tauler de control del GNOME3 a l'Ubuntu

Finestra de canvi de fons d'escriptori

Els indicadors de sessió i ginys de la part de la dreta a dalt també han canviat molt. Aquí teniu unes quantes captures conjuntes del seu comportament:

Indicadors de sessió i ginys

Per acabar, el comportament d’Alt+Tab per canviar entre aplicacions també s’ha redissenyat oferint-nos un aspecte realment polit. Fixeu-vos com es mostren les aplicacions que tenen més d’una instància oberta.

Alt+Tab

Alt+Tab amb aplicacions amb més d'una instància oberta

En definitiva, l’Ubuntu 11.10 està sent un pas cap a la maduresa gràfica molt important. És possiblement l’escriptori més polit i maco que l’Ubuntu haja tingut mai. A més, encara és possible que molts d’aquests aspectes canvien a millor al llarg dels dos mesos que queden per publicar-se la versió final (a finals de l’octubre).

Per si algú s’ho pregunta, continue preferint el comportament del GNOME3. Però evidentment no negaré que l’Unity ha millorat (en aspecte).

    • Dimas on 26 d'agost de 2011 at 12:53

    Reply

    Té molt bona pinta. Estava pendent d’instal·lar-me un PC amb Ubuntu i encara dubtava entre Unity i Gnome3. Crec que provaré amb la primera opció, perquè si m’hagués decidit per Gnome3 segurament significaria passar-me a Fedora…

      • Albert on 26 d'agost de 2011 at 15:02

      Reply

      Com a consell personal, deixa’t de F15, i passa a l’ArchLinux, que és una roling-release (és a dir una sola instal·lació, no hi ha “noves versions”, sols actualitzacions).

      Pel que fa a l’Unity si tens un ordinador relativament modern, s’hi executa molt bé, però si el que vols és estabilitat, rendiment i efectivitat endinsat dins el mon de l’ArchLinux i la seva filosofia KISS.

      A reveure.

    • Eloi V on 26 d'agost de 2011 at 18:15

    Reply

    Fa poc he instal·lat ubuntu amb unity a dos persones, i m’he quedat bastant sorprès del canvi. Sense haver provat Gnome 3, crec que Ubuntu va pel bon camí simplificant l’escriptori per usuaris novells. Hi ha petits detalls que no m’agraden, però crec que per l’usuari novell pot ser una molt bona opció.

    • Jordi on 28 d'agost de 2011 at 02:30

    Reply

    M’encanta 😀

    • Pere on 4 de setembre de 2011 at 17:22

    Reply

    Increible, cada cop millora més (segurament és l’escriptori de linux més apte per fer el salt cap a les pantalles tactils). En un futur convergirà en un Gnome 3.99 que serà genial i llavors treuran un gnome 4 tant verd com el gome 3 d’ara.

    • al on 5 de setembre de 2011 at 11:52

    Reply

    Jo em moro de ganes de que surti per posar-me gnome3, de fet ja el vaig provar quan va sortir i crec que és un canvi a millor. Vaig mirar d’instal·lar l’arch però no tinc prou coneixements, si no ja hauria deixat ubuntu per arch i vaig provar fedora i no em va convèncer per tot el tema de compatibilitats…

Deixa un comentari

Your email address will not be published.