El teu blog de Linux en català

Com muntar-s'ho amb l'Ubuntu

S’ha dit, escrit i llegit molt sobre el programari lliure aquests darrers temps. A l’hora de la veritat, però, són molt nombrosos els dubtes i problemes amb els quals han de conviure les usuàries no iniciades en la matèria a l’hora de fer la transició de sistemes operatius privatius com Windows o Mac OS a sistemes oberts. A partir d’ara, però, serà més fàcil, gràcies a la creació del portal GNULinux.cat.

GNULinux.cat agrupa un col·lectiu de persones que s’han unit per fer conèixer tot el que envolta el món del programari lliure dins l’àmbit de la llengua catalana. Amb la intenció de consolidar el moviment de difusió del programari lliure i aconseguir una comunitat encara més robusta, la gent de les pàgines Alliberats.cat, Epkis.cat, Llibertat de Programari, PellRoja.net i SomGNU va decidir unir esforços en un projecte únic. El juny de 2010, aquesta tasca col·lectiva va fructificar amb la creació d’un portal únic, que cada dia registra més activitat.

Punt de trobada i espai aglutinador

Guillem Gilabert, un dels membres de GNULinux.cat, explica que el portal “no és només un fòrum on es pot obtenir assistència tècnica i preguntar dubtes, també és un espai que aglutina tot allò relacionat amb el món del programari lliure”. Així, s’hi comparteixen experiències, s’hi exposen notícies i s’hi debaten temes de tota mena relacionats amb aquest àmbit del coneixement. A més, les usuàries aficionades al programari lliure es coordinen per tirar endavant projectes, s’anuncien els diferents esdeveniments a través d’una agenda, es poden provar altres distribucions a partir d’imatges de màquines virtuals i hi ha un fons de documentació molt extens.

Però, per sobre de tot, Gilabert destaca que “GNULinux.cat és un punt de trobada, un espai on qualsevol que hi vulgui participar hi és benvingut”.

Actualment, a GNULinux.cat, hi podem trobar un fòrum provinent del web Cobert.cat i un bloc, on hi ha totes les anotacions provinents dels projectes que s’han unit a GNULinux.cat i les entrades que va redactant el col·lectiu, que continua treballant per oferir nous serveis relacionats amb el programari lliure.

Dubtes amb solució

A l’hora de parlar amb propietat sobre el programari lliure, encara apareixen molts dubtes. Gilabert explica: “El Linux, per si sol, només és el nucli; és l’encarregat de comunicar els programes que conformen el sistema operatiu –anomenat GNU– amb el maquinari”. Així doncs, “de la fusió d’aquests dos components neix el sistema operatiu GNU/Linux”. Aquest sistema operatiu pot prendre formes diferents. La més popular és la distribució GNU/Linux anomenada Ubuntu.

Gilabert explica que l’Ubuntu “se centra en la facilitat d’ús i fa que un ordinador que tingui instal·lat l’Ubuntu sigui un procés del tot intuïtiu i trivial”. Però el món del programari lliure no s’acaba aquí. Per exemple, si preferim tenir un sistema basat en l’estabilitat per fer-lo servir com a servidor web, la millor eina, segons Gilabert, és Debian. Si, per contra, preferim una distribució que sempre tingui les versions més noves dels programes, ens convindrà més una distribució com l’Arch Linux.

Segons Gilabert, “cada distribució posa èmfasi en un aspecte, que pot ser l’estabilitat, la novetat, l’experimentació, la bellesa, l’educació, la facilitat d’ús… Hi ha tantes distribucions com puguem imaginar”. GNULinux.cat recomana l’Ubuntu a les persones que s’inicien en el món del programari lliure, “perquè la seva prioritat és la facilitat
d’ús”.

Epkis.cat, Llibertat de Programari,
PellRoja.net i SomGNU va decidir
unir esforços en un projecte únic. El
juny de 2010, aquesta tasca col·lec-
tiva va fructificar amb la creació
d’un portal únic, que cada dia regis-
tra més activitat. 

S’

Punt de trobada i espai aglutinador
Guillem Gilabert, un dels membres
de GNULinux.cat, explica que el
portal “no és només un fòrum on es

Deixa un comentari

Your email address will not be published.