avatar

Unity tindrà barres de desplaçament sobreposades a la finestra

Mica a mica van arribant novetats als entorns d’escriptori. Si fa pocs dies parlàvem que Gnome 3 eliminarà els botons de minimitzar i maximitzar finestres, l’altre projecte que actualment porta un ritme frenètic de desenvolupament, Unity, també presenta les seves idees per modernitzar l’entorn en que treballem: les barres de desplaçament sobreposades a la finestra.

Amb Unity, no veurem les barres de desplaçament ni horitzontal ni vertical. D’aquesta manera, en la majoria de finestres guanyarem l’espai que aquestes ocupen (molt útil en Netbooks). Ara bé, quan ens acostem al marge dret apareixerà sobre la finestra la barra de desplaçament vertical. De forma similar, quan ens acostem al marge inferior de la finestra se’ns mostrarà la barra de desplaçament horitzontal.

Barres de desplaçament sobreposades a la finestra

Barres de desplaçament sobreposades a la finestra

Mark Shuttleworth ens mostra en el seu bloc com funciona aquest nou concepte. Podeu veure-ho en aquest vídeo:

Ja es pot provar com funciona aquesta novetat, però de moment només es pot fer si utilitzeu la versió Alpha d’Ubuntu 11.04 (la seva versió definitiva no sortirà fins abril) i configurant el repositori PPA ayatana-scrollbar-team. Crec que paga la pena esperar a que vingui ja integrat en les properes versions de desenvolupament (o la definitiva) d’Ubuntu, però per si no podeu esperar, el podeu instal·lar amb aquestes instruccions:

sudo apt-add-repository ppa:ayatana-scrollbar-team/release
sudo apt-get update
sudo apt-get install liboverlay-scrollbar-0.1-0

Després, podeu executar qualsevol programa utilitzant les barres sobreposades executant l’ordre següent (on obrim el gedit):

export LIBOVERLAY_SCROLLBAR=1 && gedit

Si voleu utilitzar de forma predeterminada en tots els programes, afegiu aquest codi al final del fitxer «/home/el_vostre_usuari/.bashrc»:

export LIBOVERLAY_SCROLLBAR=1


8 comentaris a l'entrada: Unity tindrà barres de desplaçament sobreposades a la finestra

 1. avatar Pau diu:

  No està gens malament, la veritat.

  Thumb up 1 Thumb down 0

 2. avatar logoff diu:

  Sembla maco, em recorda la interfície de Google Wave. Jo sóc molt clàssic i aquests canvis no m’acaben de convèncer, però aquesta és una evolució natural.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. avatar Daerun diu:

  No ens ensenya com es veu en una finestra maximitzada.

  Thumb up 2 Thumb down 0

 4. avatar oriolsbd diu:

  Personalment, m’agrada molt més aquesta novetat que el fet que Gnome Shell no tingui botons de minimitzar i maximitzar.

  Thumb up 1 Thumb down 0

  • avatar Daerun diu:

   Jo la majoria de canvis que estan ensenyant a Gnome no els veig gaire clar. Jo sóc dels qui treballa amb les finestres sempre maximitzades i per tant no li veig cap avantatge a no tenir barra de finestres ni botons de minimitzar.

   Thumb up 0 Thumb down 0

   • avatar Pau diu:

    Home, jo l’he estat provant una estona (el GNOME-Shell) i el comportament de les finestres és extremadament fi. S’ho han currat bé. Una llàstima que no hi haja res estable per allà que puguem fer servir…

    Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Retroenllaç: A Ubuntu 11.04 podrem provar les aplicacions sense instaŀlar-les | GNULinux.cat

Deixa un comentari

Registra't! Així ja no hauràs d'introduir les dades cada vegada i podràs editar els teus comentaris.

*

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>