jTomtom: Actualització del TomTom a GNU/Linux

TomTom és una de les marques de navegadors GPS més utilitzats a Catalunya. Per actualitzar les dades d’aquests GPS, cal utilitzar el programa TomTom Home, que només té versió per a Windows i per a Mac OS. A més, la versió per a Windows no es pot utilitzar amb Wine perquè, tot i que el programa en sí hi funciona perfectament, no pot connectar amb el dispositiu i, per tant, és com si no funcionés.

Fa uns mesos, em vaig posar en contacte amb TomTom per veure si podien fer una versió del TomTom Home per a Linux, i oferint-me a fer de beta-tester en cas que ho fessin. La seva resposta va ser rotunda: No tenien intenció de fer-ne una versió per a Linux. Com a curiositat, es veu que els dispositius TomTom funcionen amb un nucli Linux, i fins i tot ha estat demandada per Microsoft en relació a aquest nucli. Total, que per poder actualitzar les dades del meu TomTom fins ara havia d’utilitzar una màquina virtual amb Windows instal·lat.

Però la setmana passada vaig veure la llum. En aquesta anotació de Linux und Ich, vaig veure que hi ha un nou programa, encara en versió Beta, que permet actualitzar des de Linux el nostre dispositiu TomTom. Es tracta de jTomtom, un programa multiplataforma fet en Java.

Per poder-lo utilitzar, hem de tenir instal·lat el Java. Ens pot servir tant el de Sun (a Ubuntu és el paquet «sun-java6-jre») com la implementació Java de codi obert OpenJDK (paquet «openjdk-6-jre»). Quan ja tinguem instal·lat el Java, ens hem de descarregar la darrera versió del jTomtom des de la seva pàgina de descàrrega. Així descarregarem el fitxer anomenat «jTomtom.jar», que podem desar a qualsevol directori. En el meu cas, l’he desat a «/home/el_meu_usuari/bin/jTomtom.jar». En aquest cas, per obrir el programa s’ha d’executar l’ordre següent des d’un terminal:

java -jar /home/el_meu_usuari/bin/jTomtom.jar

També podem afegir el programa al nostre menú d’aplicacions si anem a «Sistema>Preferències>Menú Principal». A la pantalla que s’obri, seleccionem «Accessoris» (perquè afegeixi el programa en aquest menú) i fem clic al botó «Element nou». Poseu «jTomtom» com a nom, i en el camp «Ordre» escriviu «java -jar /home/el_meu_usuari/bin/jTomtom.jar». Un cop fet això, connecteu el dispositiu TomTom a l’ordinador i podreu executar el programa des del menú «Aplicacions>Accessoris>jTomtom».

Pantalla principal del jTomtom
Pantalla principal del jTomtom

Des d’aquest programa, podem fer una còpia de seguretat de la informació del nostre dispositiu, actualitzar les dades dels satèl·lits (pestanya «QuickFix») o actualitzar els radars de trànsit (actualment, hi ha disponibles els de França i el desenvolupador de jTomtom està treballant per tenir aviat els d’Espanya).

Per cert, vaig aprofitar que estava provant el funcionament del programa per traduir-lo, o sigui que el podreu utilitzar en català. :-)

21 thoughts on “jTomtom: Actualització del TomTom a GNU/Linux

 1. jo no tinc cap Tom-Tom, però un amc meu sí, i de ben segur que no deixarà escapar la possibiltat de provar-ho. igual em compraré un Tom-Tom jo, si veig que tot va bé 😉

 2. Doncs jo sí que tinc un TomTom One, i també vaig demanar als fabricants si hi havia alguna aplicació per a Linux, amb el mateix deplorable resultat. O sigui, tirar de VirtualBox.
  Gràcies a l’aplicació Java que ens menciones, l’he connectat, i un cop muntat com a disc USB, el jTomTom l’ha reconegut. Ara hauré de veure quines possibiltats dóna (suposo que encara no deu tenir totes les del programari de Hasefroch).
  Doblement agraït: per la indicació i per la traducció. I ara, que corri la veu!

 3. Sí, em va fer molta ràbia l’actitud de l’empresa. Per sort, en el Programari Lliure hi ha gent que ens aporta solucions a aquests problemes, com el jTomtom en aquest cas. :-)

 4. Cal dir que el TomTom (l’aparell venut de fàbrica) te veus i menus en català, encara que potser el programa no ho estigui…

  Per això el TomTom ho podriem considerar una compra “nacionalment responsable”…

 5. Al punt anterior hem referia a que el programa d’actualització potser no estigui en català, però que el TomTom en si, si que ho està amb les veus i indicacions en català.

  Per cert, avui a les 18:00 tots a la mani!

 6. Moltes gràcies,
  sóc nova en el món de l’Ubuntu, i estic força contenta pq mig me n’he ensortit ( això serà pq t’expliques molt bé)
  però em dóna un error:
  no s’ha reconegut el chipset.
  Què em podeu ajudar?

   1. Per cert, ja de pas, també ens aniria bé que fessis el següent. Connecta el TomTom a l’ordinador i engega’l. Després, obre un terminal («Aplicacions>Accessoris>Terminal») i executa-hi l’ordre següent:
    lsusb

    Salut!

 7. A veure:
  El model es:
  Tom Tom XL (30 Series) / 330 – 2GB

  I la descripció a l’usb:
  Bus 002 Device 004: ID 1390:0001 TOMTOM B.V. GO 520 T
  Bus 002 Device 003: ID 0d8c:0201 C-Media Electronics, Inc. CM6501
  Bus 002 Device 002: ID 093a:2510 Pixart Imaging, Inc. Hama Optical Mouse
  Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
  Bus 001 Device 004: ID 058f:6362 Alcor Micro Corp. Hi-Speed 21-in-1 Flash Card Reader/Writer (Internal/External)
  Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

  Moltes gràcies per les molèsties

  1. Hola. Quan el jTomTom t’ha donat aquest missatge d’error, tenies el TomTom connectat, i li havies dit que es connectés amb l’ordinador? És a dir, el mateix que has fet amb el «lsusb»? Si no ho havies fet així, prova-ho d’aquesta manera.

   Si ja ho havies fet així, haurem de mirar les traces que deixa el programa. En aquest cas, serà una mica més llarg, i requerirà que ens passis algun fitxer de traces. Si no funciona el que t’he comentat abans, pots obrir una consulta a través del nostre fòrum? (http://www.gnulinux.cat/forum)

   Salut!

   1. Sí, que tenia (i ho he tornat a provar) l’USB connectat i de fet a la pantalla inicial del jTomTom me’l reconeix i sembla que em deixa fer una còpia.
    A veure si hi penso i obro la consulta.

    Moltes gràcies per les molèsties.

 8. Gracies per obrir una escletxa en la finestra per als usuaris de GNU/Linux. Funciona de maravella.

  L’estocada final ja seria poder actualitzar el ‘Mapshare’ i la versió del ‘Navcore’, però ja es demanar massa. Tot i això és una gran troballa.

  Salutacions i gracies.

Comments are closed.