El teu blog de Linux en català

Google allibera VP8 i crea el projecte WebM: aposta pel vídeo obert a la xarxa

Ahir vam poder saber que Google alliberarà amb una llicència sembla a la BSD el còdec VP8: un còdec de vídeo d’alta qualitat enfocat a la web que es troba a la mateixa alçada que el còdec H.264 (molt per sobre que el còdec lliure Theora). Amb tot això, es farà servir el còdec VP8 conjuntament amb el còdec d’àudio de Vorbis (theora) per crear un nou estàndard de vídeo web anomenat WebM, que ja té projecte propi. Ja s’ha assegurat que Youtube farà servir aquest format.

Firefox podrà incloure WebM sense pagar cap mena de royaltys: això és molt important perquè com molts sabreu, no fa molt Google va anunciar que pàgines com Youtube farien servir el còdec H.264 i no pas el còdec OGG. Per tal que Mozilla poguera incloure H.264 al seu navegador, havia de pagar una quantitat important de diners i Mozilla estava en contra d’això. Amb la creació de WebM sembla que finalment això arriba a una solució més que acceptable: un còdec d’alta qualitat i lliure que els navegadors podran incloure sense haver de pagar res. A més, no només Google és darrere de la creació d’aquest projecte de vídeo obert a la xarxa, sinó que proveïdors de continguts com Brightcove o el mateix Adobe, que inclourà suport WebM a Flash, també hi participen (entre molts altres).

Des de Mozilla expressen la seua satisfacció i alegria després de veure que Google ha apostat definitivament pel «Vídeo obert». Tenen clar que l’elecció d’VP8 sobre Theora és lògica i el resultat final que s’obtindrà serà molt millor. Ara jo em pregunte: es convertirà VP8 en un format de vídeo no només al web, sinó també a l’escriptori: probablement. No tinc clar què passarà ara amb el projecte Theora, tot i que una part (la d’àudio) sí que serà una part important.

En definitiva, un gran moviment de Google i una aposta clara pels estàndards oberts a la xarxa. Molts érem els que estàvem «preocupats» per com acabaria el tema de l’estàndard de vídeo a la xarxa. A més, ja existeixen versions del Firefox, Chromium i Opera que inclouen aquest còdec nou (i podeu provar-ho també a Youtube).

1 comment

    • Pauet on 20 de maig de 2010 at 14:59

    Reply

    Ara respiro una mica més tranquil, tot i que no esta tot guanyat. I continuo pensant que l’W3C al permetre formats privatius posa en perill clar la apertura de la web al deixar als navegadors alternatius als dels grans monopolis (lliures o privatius com l’Opera) en una situació molt difícil. Per això amb el Flash encara estàvem millor.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.