El teu blog de Linux en català

Simplificant la configuració de nous repositoris de PPA

Molts cops, per a instal·lar nous programes o per a tenir versions més noves que les que ens proporciona Ubuntu, hem de configurar uns repositoris especials. La majoria d’aquests repositoris són PPA (Personal Package Archive) del Launchpad. En diverses ocasions hem explicat com configurar alguns d’aquests repositoris, per exemple per a l’OpenOffice, l’Amarok o l’OpenSonic.

Amb Ubuntu 9.10 Karmic Koala, que serà alliberat el proper 29 d’octubre, la configuració d’aquests repositoris es simplifica força. En aquesta nova versió, hi ha un programa que ens permet afegir-les fàcilment. Només cal saber el nom de la PPA, que és el que hi ha en la seva línia de repositori (la que afegiríem al fitxer sources.list), just després del “launchpad.net”. Per exemple, si ens centrem en l’OpenSonic, la línia en qüestió era:

deb http://ppa.launchpad.net/szymonw/ppa/ubuntu jaunty main

En aquest cas, el nom de repositori és “szymonw”. Altres cops és més senzill, com per exemple “openoffice-pkgs” per a l’OpenOffice, o “kubuntu-ppa” per a l’Amarok.

A Ubuntu Karmic Koala, hi ha un nou programa que es diu add-apt-repository, que ens permet afegir directament aquests repositoris al nostre sistema. S’utilitza amb la sintaxi següent:

sudo add-apt-repository ppa:nom_repositori_ppa

El programa ja s’encarrega tant d’afegir l’entrada corresponent al fitxer /etc/apt/sources.list com de descarregar-se la clau de xifrat i acceptar-la. Per exemple, per al cas que seguim de l’OpenSonic, només hauríem d’executar:

sudo add-apt-repository ppa:szymonw

I ja podríem actualitzar els paquets i instal·lar el joc.

Però, per simplificar encara una mica més aquesta tasca, també es pot realitzar de forma gràfica. Si executem el menú “Sistema>Administració>Fonts de programari”, anem a la pestanya “Programari de tercers” i fem clic a “Afegir”, directament podem escriure “ppa:nom_repositori_ppa” i ens afegirà completament el repositori.

Afegint repositori ppa

Afegint repositori ppa

Com veieu, una gran ajuda per als que utilitzem habitualment aquests repositoris.

Font: UbuntuGeek

1 comment

    • Joan on 15 d'octubre de 2009 at 02:57

    Reply

    Per llepar-se’n els dits! Ja queda menys 🙂

    Salut!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.