El teu blog de Linux en català

FestCat: de text a veu en català

El projecte FestCat ha vingut per posar a disposició dels usuaris l’última peça que calia per permetre la síntesi de text a veu amb sistemes lliures. Ja existia un programari base adequat (en aquest cas, s’anomena festival), existien interfícies que permeten fer-ho més còmodament (orca, per a Gnome, o KSayIt, per a KDE) i faltaven els arxius de veu en català.

Això és el que ha fet FestCat, els arxius de veu en català. I no n’ha fet un i prou, sinó que n’ha fet 5 de masculines i 5 més de femenines. Totes elles es poden descarregar gratuïtament des de la pàgina web de FestCat i es publiquen sota els termes de la llicència LGPL.

La síntesi de veu és útil en molts contextos, per exemple, per lectura de correus, en les típiques respostes automàtiques que rebem per telèfon en trucar a certs telèfons especials i, de forma particular, per a usuaris que necessiten eines d’accessibilitat i interactuar amb l’ordinador a través de sons en lloc de treballar amb una pantalla.

    • Fantastic! on 8 de juliol de 2008 at 10:33

    Reply

    He de dir que el tema del reconeixement de veu es un autentic trauma en Ubuntu… Ho vaig intentar i no ho vaig aconseguir. Vaig buscar al apt-get algun programa que tingues la paraula veu, pero no va funcionar. S’han d’instal·lar i configurar coses per separats.

    Se que existeixen totes les peces per a que pugui funcionar, ara bé, ajuntar-les no es cosa facil.

    No hi ha ningu que s’animi a fer un script o programa per ubuntu que et posi totes les peces juntes nomes amb un click, o instalant un sol programa?

    • Usuari on 8 de juliol de 2008 at 16:20

    Reply

    Hola Fantàstic! Hi ha una pàgina dedicada a això: https://wiki.ubuntu.com/CatalanTeam/Tutorials/S%C3%ADntesiDeVeu

    • Fantastic! on 8 de juliol de 2008 at 20:22

    Reply

    Gracies… pero tinc un problema amb l’script que has penjat a la web…

    sindreu@sindreu-laptop:/usr/lib/festival$ echo hola mon | festival –language catalan –tts
    Linux: can’t open /dev/dsp

    He provat d’instal·lar alsa i esound-clients, pero de moment no funciona…

    Estaria bé que et puguessis instalar per exemple l’orca i que et vingués tot configurat i instalat. Hauria de ser la part menys dificil de tota la historia!

    • Fantastic! on 8 de juliol de 2008 at 20:30

    Reply

    Ja funciona. He hagut de fer el seguent (suposo que requereix alsa per funcionar).
    He actualitzat la pagina de la wiki…

    printf “;use ALSAn(Parameter.set ‘Audio_Method ‘Audio_Command)n(Parameter.set ‘Audio_Command “aplay -q -c 1 -t raw -f s16 -r $SR $FILE”)n” > ~/.festivalrc

Deixa un comentari

Your email address will not be published.